Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Woensdag 24 mei 2023, nieuwsbericht van Sanne.
Algemeen

Bij een sollicitatie wordt vaak om zowel je cv als een motivatiebrief gevraagd. Middels je cv kun je een beknopt overzicht van je opleidingen, werkervaringen en vaardigheden geven. Om je sollicitatie vervolgens compleet te maken leg je in je motivatiebrief uit waarom je vindt dat jij de beste kandidaat bent voor een vacature. Het is verstandig om hier voldoende aandacht aan te besteden, aangezien je op basis hiervan wel of niet geselecteerd wordt voor een sollicitatiegesprek.


Check de vacature

Wanneer je echt even de tijd neemt om jouw motivatiebrief te schrijven, zal dat zeker lonen. Lees de vacature tekst, voordat je begint met schrijven, eerst nog even goed door. Kijk hierbij goed naar de vereisten en probeer deze te verbinden met jouw persoonlijke kwaliteiten. Wanneer er in een vacature bijvoorbeeld wordt gevraagd naar iemand die goed is in plannen, kun je alvast bedenken waar je deze kwaliteit in het verleden in hebt kunnen zetten. Probeer dit zo specifiek mogelijk, maar niet te langdradig, te beschrijven. Voornamelijk voorbeelden die relevant zijn voor de functie zijn interessant om te benoemen.

Maak een overzicht

Nu je de vacature tekst weer scherp hebt, kun je een lijstje gaan maken met onderwerpen die je in ieder geval in je motivatiebrief wilt bespreken. Je hoeft deze nog niet volledig uit te werken, maar zorg er in ieder geval voor dat je een paar steekwoorden bij ieder onderwerp kan zetten. Om ervoor te zorgen dat je deze onderwerpen in een logische volgorde gaat bespreken, kun je ze onderbrengen in de volgende vragen:

  • Wat trekt je aan in deze functie?
  • Welke vaardigheden kun je inzetten voor deze functie?
  • Waarom sluiten jouw vaardigheden aan bij de vacature?
  • Waarom heb je deze organisatie gekozen om voor te willen werken?

Schrijf een inleiding

Het persoonlijk aanspreken van de geadresseerde kan helpen om een goede indruk te maken. Als je niet weet wie over de vacature gaat, kun je altijd even bellen met de betreffende organisatie. Hiermee laat je ook gelijk laten zien dat je moeite hebt gedaan om de juiste persoon te benaderen. Aangezien jouw inleiding het eerste is wat gelezen wordt, is het van belang dat je deze zo aantrekkelijk mogelijk schrijft. Je wilt dat de lezer verder leest, dus vermijd de standaardformuleringen en doe je best om origineel te zijn. Probeer de lezer nieuwsgierig te maken naar meer van jouw verhaal. Wees je hierbij ook bewust van het feit dat een potentiële werkgever veel motivatiebrieven ontvangt. Des te meer redenen om ervoor te zorgen dat jouw brief eruit springt dus!

Werk je vragen uit

Vervolgens kun je aan de slag gaan met het uitwerken van de steekwoorden die je in stap twee hebt opgeschreven. Maak hier goed lopende zinnen van, waar je zo specifiek mogelijk bent en alleen voorbeelden geeft die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Onthoud wel: specifiek is niet hetzelfde als uitgebreid! Een goede motivatiebrief is meestal maximaal 1 A4’tje, dus benut de beperkte ruimte goed. Het doel van jouw motivatiebrief is het wekken van de interesse van de lezer. Tijdens het sollicitatiegesprek zul je de ruimte krijgen om wat dieper in te gaan over jouw opleidingen, ervaringen en eigenschappen. Eén voorbeeld is al voldoende. Om het overzicht te bewaren kun je ook voor iedere vraag een nieuwe alinea beginnen.

Sluit je motivatiebrief af

Een korte samenvatting van wat je in jouw motivatiebrief hebt beschreven is een goede afsluiting. Geef nogmaals aan waarom je zo graag bij deze organisatie wilt werken, en benadruk hierbij jouw sterkste punten ook weer. Een paar regels is al voldoende. Geef ook aan dat je uitkijkt naar een reactie en je motivatie graag in een persoonlijk gesprek verder wilt toelichten. Vervolgens eindig je jouw motivatiebrief met ‘Hoogachtend’ of ‘Met vriendelijke groeten’, ondertekend met jouw naam.

Lees je brief nog een keer na

Lees je motivatiebrief altijd goed na, het liefst vaker dan één keer. Ook kun je iemand anders vragen om het na te lezen, als extra check. Spel- en typefouten zijn namelijk snel gemaakt, maar kunnen er wel voor zorgen dat je onprofessioneel overkomt. Een foutloze brief laat zien dat je moeite hebt gedaan om een goede eerste indruk te maken. Dus let vooral goed op fouten, herhalingen en andere onregelmatigheden. Als je je motivatiebrief een paar dagen laat liggen, kun je hier met een frisse blik naar kijken. Door het even te laten liggen zijn foutjes makkelijker te spotten dan wanneer je hier al de hele tijd mee bezig bent geweest.

Algemene tips

Werkgevers willen graag een goed beeld krijgen van degenen met wie ze gaan samenwerken. Laat in jouw motivatiebrief dus zien wat je uniek maakt, en waarin je je onderscheidt van de andere sollicitanten. Natuurlijk wil je graag jezelf verkopen, maar blijf wel eerlijk. Overdrijven of onwaarheden vertellen zijn dingen waar je potentiële werkgever snel achter kan komen. Er bestaat namelijk een reële kans dat de organisatie contact opneemt met je eerdere werkgevers. Communiceer op een manier die bij jou past en in lijn is met hoe je in het echt met anderen communiceert. Zo hoef je bijvoorbeeld geen moeilijke woorden te gebruiken om professioneel over te komen. Dit zorgt er eerder voor dat jouw motivatiebrief onpersoonlijk wordt. Schrijf op een vriendelijke, toegankelijke manier zodat je goed kan laten zien wat voor soort persoon je bent.