Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Wat is een projectcoördinator?

Woensdag 17 mei 2023, nieuwsbericht van Sanne.
Algemeen

Operationeel verantwoordelijk voor de uitvoering en realisatie van projecten, ben je de rechterhand van de projectleider. Hierbij coördineer je de werkzaamheden van de uitvoering en rapporteer je aan bijvoorbeeld de projectleider.


Wat doet een projectcoördinator?

Als projectcoördinator is het jouw taak om ervoor te zorgen dat projecten soepel verlopen en volgens plan worden uitgevoerd. En dat begint bij het maken van een doelstelling voor het project. Hierbij kijk je naar wat je wil bereiken en waarom. Vervolgens komen alle voorwaarden aan bod. Wanneer het project af moet zijn, wat het budget is, of er een harde deadline is of dat het niet erg is als een project uitloopt. Soms is het projectteam al gevormd. Zo niet, dan kun je als projectcoördinator hier ook een rol in spelen: de juiste mensen op de juiste plaats aan het werk zetten. Als projectcoördinator is het jouw doel om een project binnen de deadline en naar ieders tevredenheid te voltooien. Wat voor soort projecten dit zijn is afhankelijk van jouw werkveld. Als echte alleskunner is het vooral belangrijk dat je het overzicht bewaart.

Wat zijn de werkzaamheden van een projectcoördinator?

Samen met de projectleider ben je als projectcoördinator verantwoordelijk voor de realisatie van projecten. Van de initiële brainstormsessies tot aan de uitvoering van de laatste punten op de i. Als projectcoördinator zijn jouw belangrijkste werkzaamheden het aansturen van het team en het coördineren van de taken. Hierbij hou je je voornamelijk bezig met de coördinatie, engineering en uitvoering van projecten. Maar ook zul je vergaderingen bijwonen, contacten met onder andere opdrachtgevers en aannemers onderhouden en planningen maken. Daarnaast zie je ook toe op de naleving van voorschriften, richtlijnen en procedures. Tijdens de loop van het project heb je als projectcoördinator een leidinggevende rol. Waar de projectmanager wat meer op de achtergrond werkt, ben jij juist op de vloer te vinden. Bij kleinere projecten ben je het eerste aanspreekpunt voor de projectmedewerkers. Je ondersteunt, motiveert en helpt waar nodig. Ondertussen houd je het totaalplaatje in de gaten. Verlopen alle werkzaamheden zoals gepland? Is de deadline nog haalbaar? Regelmatig zul je met de projectmanager zitten om dit soort zaken te bespreken.

Wat zijn de benodigde competenties?

Aangezien je als projectcoördinator verantwoordelijk bent voor de uitvoering van een project, is het van belang dat je bepaalde vaardigheden beheerst. Om resultaatgericht naar een goede uitvoering van het project toe te werken moet je over een goed organisatie- en planningsvermogen beschikken. Als projectcoördinator heb je veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. Zo moet je niet alleen verschillende processen kunnen overzien, maar deze ook begrijpen om zo waar nodig in te kunnen grijpen. Belangrijke vaardigheden en kwalificaties zijn:

  • Stressbestendig;
  • Het overzicht kunnen behouden als er veel verschillende dingen tegelijk spelen;
  • Uitstekend kunnen plannen & organiseren;
  • Flexibel & probleemoplossend vermogen, waarbij je in staat bent om snel te schakelen in het geval van onvoorziene tegenvallers;
  • Kritisch & analytisch denkvermogen;
  • Sterke sociale & communicatieve vaardigheden;
  • Motiverend, in staat zijn om medewerkers te inspireren;
  • Besluitvaardig & daadkrachtig.

Wat zijn de benodigde werkervaring/opleidingen/cursussen?

Als projectcoördinator heb je het vermogen om goed overzicht te bewaren in chaotische situaties & werk je gestructureerd en gedisciplineerd naar een doel toe. Er is geen specifieke opleiding die gevolgd kan worden om als projectcoördinator aan de slag te kunnen gaan. Wij als Oris zetten vaak jonge Hbo’ers met een afgeronde opleiding in Techniek, Bedrijfskunde, MER, etc. in als projectcoördinator. Er zijn wel trainingen en cursussen die aansluiten bij de functieomschrijving & die jouw profiel kunnen versterken. Hierbij kun je denken aan een training projectmatig werken, een korte opleiding projectmanagement of een cursus projectleider.