Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Woensdag 10 mei 2023, nieuwsbericht van Sanne Kraak.
Algemeen

Tijdens een ontmoeting wordt binnen vijf minuten al een eerste indruk gemaakt. Indien nodig kan de allereerste indruk natuurlijk nog wel een beetje bijgesteld worden. Toch doe je er goed aan om je presentatie en verschijning in lijn te brengen met wie je bent (en dus wilt zijn). Net zoals een vriendelijke houding en een verzorgd uiterlijk is je kleding iets waar je zelf invloed op hebt.


Kijk naar het bedrijf

Is misschien logisch, maar toch benoemen we het even. Je kiest namelijk (als het goed is) andere kleding wanneer je op gesprek gaat bij een snackbar dan wanneer je op gesprek gaat bij een accountantskantoor. Als je niet weet hoe formeel of informeel het bedrijf is waar je gaat solliciteren kun je altijd even kijken op hun social media. Als iedereen een pak met stropdas aan heeft, dan is de kans groot dat deze kleding dan ook op het sollicitatiegesprek gewaardeerd wordt. Als de kleding wat meer casual uitziet, dan is vaak een nette spijkerbroek met een blouse of poloshirt een goede keuze. Bij twijfel is het altijd beter om voor een nette outfit te kiezen. Liever overdressed en er te netjes uitzien, dan niet serieus overkomen.

Kijk naar de functie

Ook je toekomstige functie speelt, naast het bedrijf zelf, een rol bij je kledingkeuze. Wanneer je bijvoorbeeld naar een managementfunctie solliciteert bij een kinderopvangorganisatie, zal je dit hoogstwaarschijnlijk in een zakelijke outfit doen. Maar solliciteer je als medewerker in de kinderopvang, dan hoef je zeker geen pak aan. In dat geval is nette, casual kleding passender. Bij creatieve, artistieke beroepen kan je met accessoires wat expressie aan je zakelijke outfit toevoegen. Solliciteer je naar een baan waarbij je de handen uit de mouwen gaat steken? Ook dan moet je je netjes aankleden. Een sollicitatiegesprek is namelijk gewoon een zakelijke afspraak in je agenda. Ook als je hovenier, automonteur of stratenmaker bent. Kleed je daarom naar de gelegenheid.

Kijk naar waar je je prettig in voelt

Je wordt automatisch een stuk zelfverzekerder wanneer je je goed voelt. En ook dat helpt bij het maken van een goede eerste indruk. Trek kleding aan die goed past en niet te strak of los zit. Vergeet ook niet op je schoenen te letten. Zorg ervoor dat deze in ieder geval schoon zijn. Slippers of sandalen kun je beter thuis laten. Pumps zijn natuurlijk hartstikke mooi, maar zorg er dan voor dat je een hakhoogte hebt waar je goed op kan lopen. Mocht je bang zijn voor blaren van je nette schoenen, omdat je deze misschien niet zo vaak draagt, plak dan van te voren al blarenpleisters op je hiel.

Kleuren & stoffen

Felgekleurde shirts of kleding met een hele drukke print zijn natuurlijk heel leuk, maar het kan ook afleiden. Tenzij je bij een heel creatief bedrijf wilt gaan werken is het vaak een betere keuze om de kleuren van je kleding rustig te houden. Wit of blauw zijn vaak goede keuzes. Mocht je soms last hebben van overmatig zweten, is grijs misschien ook niet de beste keuze. Zweetvlekken vallen dan sneller op. Als je een overhemd of blouse draagt kun je hier ook een hemd of shirt onder dragen. Zo zullen zweetvlekken minder opvallen.

Zomer

Wanneer het lekker warm & zonnig is, draag je liever niet te veel kleding. Echter is tijdens een sollicitatiegesprek een lange broek altijd de beste keuze. Bijvoorbeeld een nette pantalon, spijkerbroek zonder gaten/rafels of een mooie chino. Een jurk of rok kan ook zeker, mits deze niet korter is dan net boven de knieën. Mocht je het snel warm hebben, dan is goed ademende kleding de beste keuze. Iets synthetisch of iets met strakke mouwen kan voor zweetvlekken zorgen.