Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Hoe solliciteer je zonder werkervaring?

Maandag 17 april 2023, nieuwsbericht van Sanne.
Algemeen

Als starter kan het best lastig zijn om passend en aansprekend werk te vinden. Zo moet je als sollicitant jezelf verkopen en word je vaak beoordeeld op jouw prestaties in je laatste functie. Maar wat als je nog niet echt ervaring op hebt kunnen doen, omdat je een starter bent? Als je wordt afgewezen door een gebrek aan werkervaring, kun je ook nooit werkervaring opdoen. Hoe kom je uit deze impasse?  


Schat je kansen in

Solliciteren kost veel tijd en energie. Zonde dus als je veel tijd aan iets besteed maar er vervolgens niets mee wordt gedaan. Daarom is het van belang om eerst goed in te schatten hoe groot jouw kans is om op een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden. Is het een populaire functie? Zijn bepaalde werkervaringen echt een harde eis? Mocht dit het geval zijn, dan kan het zijn dat deze functie momenteel niet de beste match voor jou is. Kan je de baan toch niet los laten? Dan is het een mogelijkheid om de recruiter of afdelingsmanager op te bellen zodat je de mogelijkheden kan bespreken. Bereid dan wel een paar concrete vragen en een pitch voor. Wie weet waarderen ze je assertiviteit en vind je zo toch een ingang!

Voordelen starter

Dat je nog geen bepaalde functie hebt gehad is geen reden om onzeker te zijn. Wees niet bescheiden en bedenk wat je als starter een werkgever concreet te bieden hebt. Zo ben je als starter vaak goedkoper in vergelijking met ervaren werknemers en kan je bijvoorbeeld jouw werkgever overtuigen van jouw prettige prijskaartje. Ook zou je kunnen aanbieden om voor een kortere periode voor weinig geld, of zelfs voor niets (‘stage’, werkervaringsplaats), te werken. Voor een werkgever is dit een ideale en vrijwel risicoloze manier om te kijken wat je in je mars hebt. Zorg er dan wel voor dat je een betrekkelijk harde intentieverklaring laat ondertekenen die uiteindelijk leidt tot een arbeidsovereenkomst.

Wees zelfverzekerd

Verkoop jezelf! Als starter heb je vaak niet veel ervaringen die je op je CV kunt zetten. Maar als je erover nadenkt heb je waarschijnlijk talloze ervaringen opgedaan, waarvan een aantal jouw CV zal kunnen sieren. Wanneer je over weinig relevante werkervaring beschikt kan je een aantal voorbeelden uit je studietijd, stages of vakanties benoemen. Bedenk hierbij wat elke activiteit betekent in de termen van kennis, kunde, gedrag of wat je hieruit blijvend heb geleerd. Bijvoorbeeld het mede organiseren van een sporttoernooi, waar je goed hebt leren plannen en delegeren. Laat je werkgever ook weten dat je frisse ideeën hebt, actuele kennis en de nieuwste (op school/universiteit geleerde) inzichten bezit. Dankzij jouw jeugdige enthousiasme ben je nog niet vastgeroest en in staat om lange dagen te maken. Ook ben je nog makkelijk te kneden.

Motivatiebrief

Op het moment dat de recruiters jouw CV zien, zal duidelijk worden of je de gevraagde werkervaring hebt. Als de vacature specifiek vraagt om bepaalde werkervaring zul je het bedrijf ervan moeten overtuigen dat het in hun belang is om je toch uit te nodigen. Dit doe je door het schrijven van een krachtige motivatiebrief. Een goede motivatiebrief heeft de kracht om de werkgever van jouw toegevoegde waarde te overtuigen en jezelf te onderscheiden van de andere sollicitanten. Het kan verstandig zijn om jouw ontbrekende werkervaring in jouw brief toe te geven. Hou dit echter wel kort en besteed vervolgens je aandacht aan het benadrukken van jouw competenties en vaardigheden die dit compenseren. Probeer een manier te vinden om jouw vaardigheden te koppelen aan de werkzaamheden die bij de vacature horen. Haal kennis en ervaringen uit het verleden naar boven en plaats ze in de context van de vacature. Laat ook zien dat je ambitieus bent. Hierbij kun je aangeven dat je leergierig bent en elke mogelijkheid zal aangrijpen om jezelf te verbeteren.

Ga ervoor

Samengevat: focus niet te veel op de werkervaring die je niet hebt. Bewijs dat je een verzameling kwaliteiten in huis hebt om de vacature te vervullen en laat zien dat je graag wil leren. Vind een manier om jouw passies en levenservaringen te verbinden met het bedrijf en de vacature. De link tussen deze twee kan precies het soort ervaring zijn waar werkgevers naar zoeken.