Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Tips voor een betere balans tussen werk en privé

Vrijdag 10 maart 2023, nieuwsbericht van Sanne.
Algemeen

Werk is natuurlijk belangrijk. Maar je werkt om te leven, en niet andersom. Toewijding, betrokkenheid en plezier in je werk zijn natuurlijk van belang. Maar het mag niet ten koste gaan van je privéleven. Daarom is een goede werk-privébalans onmisbaar. Toch is het voor veel mensen lastig om een goede balans te vinden. Als jij hier ook moeite mee hebt zullen de volgende tips jou zeker op weg helpen!


Eén geheel

Er is geen “werkleven” of “privéleven”. Er is gewoon je leven. Vaak gaat de balans tussen werk en privé over het gebrek aan vrije tijd, ofwel het gebrek aan energie om die schaarse vrije tijd op een zinvolle manier in te vullen. Onafhankelijk van waar je je bevindt en wat je doet is je leven een serie aan gebeurtenissen. Ieder moment is dat wat het is, meer niet. Een goede werk-privébalans staat dus gelijk aan de kunst om beter te worden in leven. Wanneer je je privé en werkleven als één geheel ziet, kun je beter je energie verdelen, je tijd slimmer indelen, beter genieten en effectiever opladen.

Stel grenzen

Er is geen algemene juiste verhouding tussen werk en privé. Dit is namelijk voor iedereen anders. Wanneer je merkt dat je geen goede balans hebt, is het verstandig om grenzen te trekken. Zo kan een grens bijvoorbeeld zijn het scheiden van je werk- en privémail. Op die manier word je in je vrije tijd niet getriggerd door werk gerelateerde zaken, maar word je op werk ook niet gestoord door privémail. Dit kan zorgen voor afleiding en ten koste gaan van je productiviteit. Een andere grens is vaker “nee” zeggen, ook al vinden sommige dit vaak lastig. Op het moment dat je alle werkzaamheden aanneemt die je worden aangeboden, kan het zo zijn dat je uit nood ’s avonds of in het weekend doorwerkt. Probeer dit te voorkomen door vaker “nee” te zeggen. Als dit iets is wat je lastig vindt, kan je uitleggen dat je het graag zou willen doen maar dat het niet in je agenda past.

En dit geldt niet alleen voor werk. Ook thuis zul je keuzes moeten maken wanneer je merkt dat het je te veel wordt. Zorg goed voor jezelf en beslis wat het belangrijkste voor je is.

Communiceer

Hoe graag we het ook zouden willen, vaak is het uitschakelen van je werktelefoon of het ontwijken van je werkmail een onhaalbare maatregel. Wat je wel kan doen is je collega’s op de hoogte brengen dat je liever niet meer gecontacteerd wil worden na bepaalde tijden. Dit kan er vaak al voor zorgen dat je over het algemeen een stuk minder gestoord wordt. Communiceren over je zoektocht naar een betere balans tussen je werk- en privéleven is een belangrijk aspect. Op deze manier kunnen je collega’s, familie en vrienden je veranderende gedrag beter begrijpen en respecteren. Wellicht kunnen ze jou zelfs ook nog helpen en tips geven over hoe zij dit aanpakken.

Plan

Wanneer je geen goede werk- en privébalans hebt lopen je werk- en privéagenda vaak door elkaar. Hierbij is een goede planning cruciaal. Vergeet niet dat je wel discipline nodig hebt om je aan je agenda te houden.

Allereerst moet je familie/vrienden prioriteit nummer één zijn. Wanneer je hier te weinig tijd aan besteed is het voor jezelf niet prettig, maar ook niet voor jouw naasten. Op lange termijn kan dit voor frustraties en stress zorgen, wat zowel thuis als op je werk negatieve effecten kan hebben. Plan dus in ieder geval genoeg tijd in voor mensen die belangrijk voor jou zijn. Over het algemeen besteed je vaak je vrije tijd aan activiteiten die je leuk vindt. Wanneer je geen goede werk- privébalans hebt kan het zijn dat je de tijd bedoeld voor deze activiteiten gaat gebruiken voor werk gerelateerde activiteiten. Of je jouw vrije tijd nou besteed aan sport, een boekje lezen of tv kijken; zorg ervoor dat je de tijd neemt om te resetten en jezelf opnieuw op te laden. Begin je te merken dat je deze activiteiten steeds vaker overslaat? Zorg er dan voor dat je jouw vrije tijd activiteiten inplant en ook écht doet.

Evalueer

Bijna niets in het leven blijft hetzelfde. Zo ook jouw werk- en privéleven. Er kan van alles gebeuren waardoor een situatie ineens compleet anders kan worden. Aangezien er in beide regelmatig veranderingen zijn, zijn er talloze mogelijkheden waardoor jouw werkdruk, privésfeer of behoeftes kunnen veranderen. Om een goede balans te behouden is het van belang dat je om de zoveel tijd evalueert. Kies dan ook echt een moment waarop je de tijd kan nemen om te evalueren, plan dit desnoods in. Wanneer je dit steeds na een vaste tijd blijft doen, bescherm je de balans in je leven. Zo kan je kijken of er veranderingen zijn geweest, of dat je wellicht een andere aanpak moet gaan proberen.