Vaak wordt er veel tijd besteed aan het maken van een CV. Echter worden de meeste CV’s in de eerste fase slechts gemiddeld zes seconde bekeken. Om ervoor te zorgen dat jouw CV in deze zes seconde een goede indruk maakt, is het van belang dat alle benodigde informatie snel in jouw CV te vinden is. Maar welke onderdelen zijn nou echt van belang in jouw CV? En hoe beschrijf je deze informatie? In deze blog hebben we de belangrijkste punten voor jou beschreven.
Jouw persoonlijke gegevens schetsen snel een beeld van jou als persoon en zorgt ervoor dat de lezer van het CV in contact met jou kan komen. Ondanks dat deze gegevens bovenaan je CV staan, zijn deze het minst interessante onderdeel. Vermeld daarom alleen de hoognodige informatie (naam, geboortedatum, adres- en contactgegevens) en vul de kostbare ruimte niet op met irrelevante informatie. Jouw LinkedIn profiel valt ook onder hoognodige informatie. Dit geeft namelijk een goed beeld van jou en jouw werkervaringen. Als het relevant is voor jouw functie kun je ook eventueel een website, rijbewijs of nationaliteit vermelden. Overige zaken zoals geboorteplaats, huwelijkse staat, geloofsovertuiging etc. kun je achterwege laten.
Een persoonlijk profiel, een korte introductie van jezelf aan het begin van je CV, is een kans die veel kandidaten laten liggen. Het toevoegen van een profiel is zeker niet verplicht, maar dus wel een eenvoudige manier om voordeel te halen op de concurrentie. Door op een iets informelere manier te laten zien wie je bent maak je een over het algemeen droog, strak CV een heel stuk persoonlijker. Het doel hiervan is vertellen wie je bent, waar je goed in bent en wat jouw ambities zijn. Je verkoopt als het ware jezelf, maar zorg wel dat je altijd eerlijk blijft. Wanneer je dit op een authentieke en originele manier doet kom je menselijk en benaderbaar over. Vier tot zes regels is genoeg, jouw CV moet namelijk niet langer worden dan 2 pagina’s. Jouw persoonlijke profiel moet geen opsomming van eigenschappen of competenties worden. Gebruik lopende zinnen waarbij je in de ik-vorm schrijft. Door dit onderdeel toe te voegen aan jouw CV kun je een goede indruk maken en top-of-mind te blijven.
Naast de opleidingen is de werkervaring het meest belangrijke onderdeel van je CV. Dit toont namelijk aan wat jouw capaciteiten zijn en of je geschikt bent voor de functie waarnaar je solliciteert. In de meeste gevallen worden hier hele specifieke eisen gesteld en daarom is het ook van belang om deze informatie op een heldere en relevante manier aan te bieden. Wanneer je al meer dan twee jaar werkervaring hebt, kun je het beste beginnen met jouw werkervaring en daarna pas alle opleidingen vermelden. Heb je minder dan twee jaar werkervaring? Dan begin je met jouw opleidingen en vermeld je daarna je werkervaring. Aangezien je aandacht wil leggen op de belangrijkste zaken sorteer je jouw opleidingen en werkervaringen van “nieuw naar oud”. Hierbij begin je met het vermelden van jouw laatste baan/opleiding.
Pas jouw CV altijd aan op de baan waar je naar solliciteert en houd het relevant. Wanneer je genoeg werkervaring hebt kun je bijbanen, vakantiebanen en stages zoveel mogelijk weglaten. Mits dit geen gat in jouw CV oplevert. Licht de laatste en meest relevante banen die je hebt gehad goed toe en leg hier de focus op. De informatie die in ieder geval van jou verwacht wordt is: functietitel, tijdsbestek van de functie (aangeven in maanden en jaren), de naam en plaats van werkgever & jouw taken en verantwoordelijkheden opgesomd onder elkaar.
Dit onderdeel bevat jouw opleidingen, trainingen en cursussen die je gevolgd hebt vanaf de Middelbare school. Net zoals bij werkervaring sorteer je dit onderdeel van nieuw naar oud, je begint met de opleiding die je als laatst gevolgd hebt. Vaak is dit ook de meest belangrijke en door deze volgorde te gebruiken leg je hier ook meteen de nadruk op. Splits opleidingen en cursussen uit onder aparte kopjes, zo blijft jouw CV mooi overzichtelijk. Wat je in ieder geval moet benoemen bij dit onderdeel: de jaren wanneer je de opleiding hebt gevolgd, de naam van de opleiding, de naam en plaats van de onderwijsinstelling, eventuele specialisaties of studierichting en een vermelding van een diploma of certificering.
Vaak wordt in een vacature nadrukkelijk gevraagd om specifieke vaardigheden of competenties. Aangezien je alle vrijheid hebt in dit onderdeel doe je er goed aan om jouw CV zoveel mogelijk aan te laten sluiten op deze wensen. Een opsomming van enkele vrij algemene of minder relevante vaardigheden is iets wat veel kandidaten verstaan bij dit onderdeel. Zonde, want dit is een gemiste kans om op te vallen! Er zijn vele vaardigheden waar je uit kunt kiezen, wat het soms lastig maakt om een goede keuze te maken. Neem de vacature goed door en maak een lijstje van de specifieke vaardigheden die worden gevraagd. Vul daarna zelf deze lijst aan met vaardigheden die goed passen bij een bepaalde functie. Zo is het voor een Accountmanager bijvoorbeeld heel belangrijk om klantgericht, overtuigend en resultaatgericht te zijn. Deze vaardigheden kun je natuurlijk gewoon opsommen, maar het is veel beter om per vaardigheid een concreet voorbeeld te geven. Zo laat je zien dat je deze vaardigheid écht beheerst. Probeer hierbij zoveel mogelijk feiten te benoemen. Bijvoorbeeld dat de klanttevredenheid met 23% is gestegen in een periode van vier maanden door jouw leidinggevende talenten.
Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan met het benadrukken van jouw vaardigheden. Naast het standaard CV bestaat namelijk ook een vaardigheden CV. Dit is een goede optie voor kandidaten zonder werkervaring of met een gat in hun CV. Hier staan namelijk niet de werkervaringen, maar juist de vaardigheden en prestaties van een kandidaat centraal.
Door je hobby’s en interesses te vermelden geef je een stukje inzicht in jouw privéleven en karakter. Net zoals een persoonlijk profiel maakt dit je CV een heel stuk persoonlijker en kan er een klik ontstaan met degene die jouw CV aan het beoordelen is. Ook kan dit gespreksstof opleveren tijdens een sollicitatiegesprek. Als je CV te lang dreigt te worden (meer dan 2 pagina’s) kun je ervoor kiezen om dit onderdeel weg te laten om zo ruimte te creëren voor belangrijkere onderdelen. Wanneer jouw hobby’s en interesses goed aansluiten bij een functie of een ander positief beeld oproepen raden we zeker aan om dit toe te voegen. Voor een commerciële functie wordt bijvoorbeeld vaak een dynamisch persoon verwacht. Met zo’n functie kan het goed zijn om (team)sporten of andere actieve en sociale interesses zoals een lidmaatschap van een vereniging te vermelden. Maar ook hier geldt: wees eerlijk. Als je geen interessante hobby’s of interesses hebt kun je dit onderdeel beter weglaten. Sport (met name teamsport of denksport voor bepaalde functies), vrijwilligerswerk & verenigingen waar je lid van bent, creatieve hobby’s (schilderen, fotografie, videobewerking etc.) en technische hobby’s (programmeren, houtbewerking, sleutelen aan motoren) zijn bezigheden die goed zijn om te vermelden. Wanneer je algemene bezigheden toevoegt (reizen, koken, lezen etc.) zorg dan dat je het wat specifieker maakt door een persoonlijke toevoeging. Denk aan het benoemen van je favoriete auteurs bij lezen of specificeren van wat voor soort reizen je houdt.
Deel deze pagina
op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest