Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Omgaan met stress

Woensdag 15 februari 2023, nieuwsbericht van Sanne.
Algemeen

Hoe hard je ook je best doet, stress zul je nooit volledig kunnen ontwijken. De één kan er beter mee omgaan dan de ander en een gezonde dosis stress is zelfs goed voor je. Maar bij veel mensen is de hoeveelheid stress die ze dagelijks ervaren een beetje uit de hand gelopen. Aangezien je er niet onderuit komt, is omgaan met stress een vaardigheid die iedereen wel kan gebruiken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar volgens ons kunnen de volgende tips jou toch wel echt een stuk op weg helpen!


Probeer te ontspannen

Wist je dat jouw hersenen minder goed functioneren wanneer je te lang veel stress hebt? Dit zorgt ervoor dat je vaker dingen kan vergeten, snel afgeleid bent en gevoeliger bent voor negatieve emoties. Wanneer je je hersenen voldoende rustmomenten geeft, krijgen je hersenen de tijd om te herstellen. Als je dit goed doet, ervaar je meer energie en focus. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld rustgevende oefeningen te doen zoals mindfulness of door elke dag iets te doen wat je leuk vindt. Maak hier dan ook echt iedere dag bewust tijd voor. Plan de ontspannende momenten desnoods in je agenda. Dit kan een boek lezen, in de tuin werken of een rondje wandelen zijn. Zo zorg je ervoor dat je momenten vol prikkels afwisselt met momenten met minimale prikkels. Dit soort prikkelarme activiteiten zullen jou helpen om te ontspannen. Ook kan het helpen om je mobiele telefoon even weg te leggen.

Regelmaat

Structuur in je dag zorgt voor een duidelijk overzicht, bouwt houvast op en is goed voor je welzijn. Wanneer je regelmaat hebt, voorkom je dat je lichaam en geest zich iedere dag weer moeten aanpassen aan een nieuwe situatie. En hier bespaar je energie mee. Belangrijk bij structuur en regelmaat zijn voornamelijk vaste tijdstippen. Niet alleen voor nachtrust, maar ook voor maaltijden, sport en/of afspraken. Er zijn meerdere redenen waarom ritme en regelmaat erg belangrijk zijn. Zo zorgt regelmatig eten ervoor dat je bloedsuikerspiegel (en dus insulineniveau) stabiel blijft. Voor je gezondheid is het vermijden van diepe dalen en hoge pieken van groot belang. Zo zal je lichaam zich een stuk beter voelen en zich beter kunnen concentreren.

Een vast slaapritme zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich kunnen herstellen, je uitgerust bent en meer energie hebt gedurende de dag. Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen met een goed slaapritme beter presteren, minder moeite hebben met in slaap vallen en dus gemakkelijker uit hun bed komen in de ochtend. Wanneer je regelmatig leeft, past je lichaam zich aan op dat ritme en raakt daaraan gewend, wat in hogere prestaties resulteert.

Zorg voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen houdt onder andere in dat je tijd kan besteden aan dat wat je gelukkig maakt. Zo krijg je iedere keer weer een ‘positieve boost’ in je leven waardoor tegenvallers minder zwaar vallen. Door te doen wat je gelukkig maakt, sta je vrolijker in het leven wat er voor zorgt dat je gemakkelijker met tegenslagen om kan gaan. Ook is het van belang om prioriteit te geven aam ‘me-time’. Zo ontstaat er ruimte in je leven om je te richten op doelen. Wanneer je deze doelen bereikt krijg je een onwijze positieve kick door de voldoening van het bereiken van je eigen gestelde doelen. Meer tijd aan jezelf te besteden zorgt ook voor ruimte om toe te werken naar een gezond lichaam. Niet alleen is dit goed voor je zelfvertrouwen, ook zul je je een stuk gezonder en energieker voelen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, doe je dingen die energie geven in plaats van kosten. Zo hou je ook energie over voor andere bezigheden.

Laat los waar je geen invloed op hebt

Vasthouden aan negatieve situaties veroorzaakt spanning, stress en vreet energie. Eén van de grootste misvattingen omtrent loslaten is er niet aan denken. Wanneer je jezelf oplegt om iets los te laten, denk je er juist wel aan. Als je jezelf voorhoudt “ik moet dit loslaten”, houd je het juist vast. Je kunt je gedachten namelijk niet stopzetten. Wat wel werkt is je gedachten verzetten; proberen jouw gedachten in een andere richting te sturen. Vraag jezelf eens af: “wat levert het mij op in positieve zin om te blijven denken over dat wat ik nu juist wil loslaten?”, en verschuif je aandacht dan naar zaken die je wel wat opleveren. Het maakt niet uit wat dat is, als het maar gaat over iets waar je wél invloed op hebt. Wanneer je je energie in zaken stopt waar je geen invloed op hebt, kun je nooit maximaal energie steken in dingen die je vooruithelpen en ertoe doen. Het niet loslaten heeft uiteindelijk alleen invloed op jezelf als persoon – en niet op degene/situatie waarnaar jij de schuld en negatieve gevoelens toe schuift. De kracht van het loslaten draait om de betekenis die je geeft aan gebeurtenissen in jouw leven. Deze betekenissen moet je altijd zelf kunnen geven. Wanneer je vastklampt aan negatieve situaties, waar je geen invloed op hebt, zul je nooit verder kunnen groeien naar nieuwe, mooiere situaties.