Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Wat is loonheffingskorting?

Woensdag 8 februari 2023, nieuwsbericht van Sanne.
Algemeen

Loonheffingskorting valt onder heffingskorting. Dit zijn kortingen op de hoeveelheid belasting die je moet betalen. In het geval van loonheffingskorting is dit de korting op de hoeveelheid belasting die jouw werkgever voor jou afstaat. Wanneer jouw werkgever loonheffingskorting voor jou toepast, zal jij een groter deel van jouw brutosalaris ontvangen. Iedereen in Nederland die loon of uitkering krijgt heeft recht om loonheffingskorting toe te passen.  


Maar hoe regel je deze loonheffingskorting? Bij jouw werkgever of uitkeringsinstantie kan je schriftelijk om toepassing van de loonheffingskorting vragen. Ook moet je een loonbelastingverklaring invullen. In dit formulier kan je aangeven of je de korting wil laten toepassen. Deze loonbelastingverklaring krijg je meestal van je werkgever bij het tekenen van je contract. Is dit niet het geval? Dan kan je deze bij de Belastingdienst aanvragen.  

Werk je tegelijkertijd bij verschillende werkgevers? Of werk je naast je uitkering? Dan kan je bij één werkgever de loonheffingskorting aanvragen. Wanneer je deze bij alle werkgevers toepast krijg je namelijk te veel korting. Op dat moment zou jij dan te weinig loonbelasting betalen en moet je achteraf belasting terugbetalen. Dit raden wij dus niet aan… Als je dit vooraf niet weet kan dit zorgen voor een flinke financiële tegenvaller. Als jij te weinig loonheffingskorting krijgt is het tegenovergestelde waar. Aangezien jij wel recht hebt op de korting, spaar je dit op. Zodra je jouw belastingaangifte invult zal dit berekend worden. Als het bedrag meer dan €15,- dan krijg je dit bedrag alsnog terug. Sommige studenten zetten om deze reden hun loonheffingskorting bewust uit, als een soort van spaarpot voor bijvoorbeeld vakantie.  

Het beste is om de loonheffingskorting aan te vragen bij de werkgever bij wie jij het meeste verdient. Stop je bij je huidige werkgever en ga je bij een nieuwe werkgever aan de slag in hetzelfde jaar? Dan kun je de korting bij elke werkgever aanvragen.