Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Tips om gelukkig(er) te zijn op je werk

Maandag 30 januari 2023, nieuwsbericht van Sanne.
Algemeen

Werkgeluk is niet in één definitie vast te leggen. Het omvat meer dan alleen plezier hebben in je werk. Dat doen wat je leuk vindt. Het is een combinatie van geluk en plezier die jouw baan je geeft. Het heeft te maken met voldoening, genoeg geprikkeld worden en de waardering die je ontvangt. Werkgeluk is voor iedereen persoonlijk. Ook de bron van werkgeluk is voor iedereen anders. Voor de één ligt er meer nadruk op het sociale aspect, terwijl voor de ander doorgroeimogelijkheden en waardering een grotere rol spelen. Werkgeluk bestaat dus uit verschillende factoren. Volgens ons kan je in ieder geval meer werkgeluk creëren door actie te ondernemen op de volgende punten:    


1. Stel prioriteiten 

“Over 10 minuten is de deadline, had je alles al af?”. Een zinnetje die ervoor kan zorgen dat je hart ineens 10 x sneller klopt. Al helemaal als je nou juist die deadline net over het hoofd had gezien. De moordende deadlines en prioriteiten die continu switchen kunnen een zeer grote stressfactor zijn. Zeker als je het overzicht niet hebt. Definiëren wat écht belangrijk is en wat niet is daarom van cruciaal belang. Als je elke week, of misschien zelfs elke dag, een prioriteitenlijstje maakt splits je je werk op in een reeks haalbare en hapklare opdrachten. Begin je dag bijvoorbeeld met de meest dringende of de minst leuke taken. Zo ziet de rest van je dag er gelijk een stuk fijner uit. Ook zal iedere taak die jij kan afstrepen je voldoening geven.  

2. Zoek je collega’s op 

Praten is het beste medicijn, ook op de werkvloer. Wanneer je stress hebt kan jouw natuurlijke neiging terugtrekken zijn. Maar de oplossing zit juist in de verbinding zoeken en om hulp vragen. Deel jouw zorgen, angsten of stress met je collega’s. Misschien hebben zij wel goede adviezen om weer tot rust te komen? En sta zelf ook klaar voor anderen. Studies hebben aangetoond dat altruïsten gelukkiger zijn op het werk. 

3. Slaap genoeg 

Zoals iedereen weet is slaap ontzettend belangrijk. Niet alleen om volop te genieten van het leven, maar ook van je werk. Mensen die genoeg slapen zijn doorgaans fitter, kunnen zich beter concentreren en zijn gelukkiger. En daar tegenover staat natuurlijk dat mensen die slecht slapen meer concentratieproblemen hebben, moeite hebben met plannen en lastiger overzicht kunnen houden (om er maar een paar op te noemen). Zorg dus dat je genoeg slaapt en dat je ruim een uur voordat je gaat slapen je telefoon aan de kant legt.  

4. Spreek je uit 

De deadline die veel te strak gepland is. Die collega of baas die op je huid zit. Die klant die je veel meer tijd en moeite kost dan het oplevert. Soms lijkt het alsof jij meer stress ervaart en dat anderen hier schijnbaar doorheen fietsen. Vreet jezelf niet op van binnen maar spreek je uit over dingen die jou bezighouden en dwarszitten. Wanneer je jezelf liefdevol uitspreekt (dus niet lukraak jouw irritaties spuwen), blijven negatieve emoties niet onnodig lang in je systeem ronddwalen. Dit geeft ruimte voor positieve emoties en een gevoel van geluk. En wie weet heeft één van jouw collega’s wel een oplossing voor dat ene waar jij zo tegen aan loopt! 

5. Wees proactief op dat waar je wel invloed op hebt 

Er zijn genoeg dingen waar je geen invloed op hebt zoals bijvoorbeeld beslissingen van de directie of jouw organisatie. Gelukkig heb jij wel invloed op jouw gedrag en acties daaromheen. Zo kan je volledig accepteren dat jij geen invloed hebt op bepaalde beslissingen en alsnog dagelijks het beste uit je werk halen. Stel je vindt je werk niet meer leuk omdat je te weinig erkenning en waardering krijgt voor het werk wat je doet. Je kan niet bepalen dat jouw baas/collega’s jou meer erkenning gaan geven. Maar je kan er wel voor zorgen dat je zelf waardering voelt voor het werk dat je doet. Je kan ervoor zorgen dat je je vooral richt op de complimenten die je wél krijgt en die nog beter leert te omarmen.