Oris Flex

Pieter Oosterhuisstraat 2
1087 HT Amsterdam
020 750 6100
info@orisflex.nl

KVK: 33294554

Terug naar overzicht

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Donderdag 12 januari 2023, nieuwsbericht van Sanne.
Algemeen

Tijdens een sollicitatiegesprek is de indruk die jij achterlaat van groot belang. Dit heeft namelijk veel invloed op de uitkomst van het gesprek. Gelukkig is een goede voorbereiding al het halve werk! Maar hoe bereid je je nou goed voor op een sollicitatiegesprek? In onze nieuwe blog hebben wij een paar tips voor jou op een rijtje gezet.


Na een paar dagen zenuwachtig te zijn geweest ontvang je eindelijk het verlossende telefoontje met positief nieuws: je mag op sollicitatiegesprek komen voor die geweldige functie! Het enige wat nog tussen jou en die gave baan in staat is het gesprek. Maar wees gerust, als jij de tips in deze blog toepast zal jij zonder moeite die baan binnen slepen.  

Lees je in  

Misschien heel logisch, maar we noemen hem toch want het is superbelangrijk: Lees je in op het bedrijf! Wat weet je over het bedrijf? En nee, een korte omschrijving van wat ze doen, hoe groot het bedrijf is en hoelang het al bestaat is niet voldoende. Waar is het bedrijf momenteel mee bezig? Wat zijn hun plannen voor de toekomst? Wat zou jij in deze toekomstplannen kunnen betekenen? Struin het internet af en lees zo veel mogelijk van het bedrijf door. Facebook, Instagram, hun website, blogs etc. Des te meer informatie jij weet over het bedrijf, des te geïnteresseerder jij overkomt.  

Zorg ook dat je hebt nagedacht over de vraag waarom je ergens wilt werken. Brood op de plank is namelijk niet een antwoord dat jou veel zal helpen in het beslissingsproces. Ook wanneer je via een recruitmentbureau bent benaderd is “ik zit hier want ik ben benaderd door *recruitmentbureau*” geen antwoord waar jouw potentiële werkgever op zit te wachten. Wanneer je meer informatie over het bedrijf hebt opgezocht zal je vast dingen tegenkomen die jij interessant vindt. Probeer dat te linken met waarom jij dat interessant vindt en wat jij voor hen zou kunnen betekenen daarin.  

Praat! 

Een sollicitatiegesprek wordt vaak gezien als een interview. Maar het is geen éénrichtingsverkeer, voer een gesprek! Jij zit daar namelijk ook om erachter te komen of jij daar wel wilt werken.  

Voor het gesprek kan je een aantal vragen voorbereiden die je kan stellen. Natuurlijk geen vragen die al uitgelegd zijn in de vacature tekst, want dit kan de indruk wekken dat jij niet goed bent voorbereid. Stel vragen zoals: Hoe ziet een dag binnen deze functie eruit, wat is de bedrijfscultuur/sfeer binnen het team, wat zijn de mogelijkheden tot verder ontwikkelen? Ook vragen over hun mogelijke toekomstplannen zijn goed. Vragen zoals: mag ik woensdag eerder weg want dan moet ik de hond uitlaten? Welke bonussen zijn er? En andere praktische zaken zoals secundaire arbeidsvoorwaarden kan je beter voor een later moment bewaren. Tenzij deze vragen zo belangrijk zijn dat het antwoord hierop een dealbreaker voor jou kan zijn.  

Schrijf jouw vragen op! De kans is namelijk groot dat je het niet meer weet wanneer je in het gesprek zit.  

Enthousiasme  

In een sollicitatiegesprek laat jij jezelf zien. Jouw potentiële werkgever moet jou namelijk niet alleen geschikt vinden voor de functie, maar ook voor het bedrijf en het team. Hierbij is enthousiasme belangrijk. Laat merken dat jij de baan graag wilt en waarom jij een goede aanwinst zou zijn niet alleen voor de functie, maar ook voor het team.  

En hou het gesprek altijd positief! Wat er mis was met jouw vorige werkgever, en die werkgever daarvoor en waarom het allemaal niet leuk was zet geen positief beeld van jou neer. Dit betekent niet dat je het hier helemaal niet over mag hebben, sommige zaken kan je zeker bespreken. Maar zorg ervoor dat het gesprek neutraal blijft. Jouw vorige werkgever die superchagrijnig was en voor geen leuke sfeer zorgde voegt niets toe aan het gesprek.  

Sterke & zwakke punten 

Je kan er niet van uit gaan dat deze vraag niet wordt gesteld: wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Zorg ervoor dat je deze vraag goed kan beantwoorden. Nu zullen de sterke punten natuurlijk vaak niet zo’n probleem zijn. Echter worden er bij de zwakke punten vaak standaardantwoorden gegeven die als eerste naar boven komen wanneer je op het internet zoekt. Iedereen snapt dat ‘perfectionistisch’ een perfect antwoord is, omdat het eigenlijk stiekem ook als sterk punt wordt gezien. Probeer iets originelers dan dat te bedenken.  

Wanneer je via een recruitmentbureau solliciteert kan je jouw sterke en zwakke punten ook met jouw recruiter bedenken. En zorg ook voor concrete voorbeelden die je hierbij kan benoemen. 

Wees eerlijk 

Hoe reageer jij in een gesprek als je iets niet weet? Mocht je een vraag niet snappen, vraag door! Als je het antwoord niet weet, of ergens geen kennis van hebt kan je dat het beste eerlijk toegeven. Toegeven dat je ergens misschien geen kennis over hebt komt een stuk beter over dan wanneer je een mooi verhaal ophangt waarbij je eigenlijk om het onderwerp heen zeilt en geen antwoord geeft. Wanneer je maar iets gaat vertellen omdat je het antwoord niet weet en daardoor de vraag probeert te ontwijken kan dat best irritant zijn. Ook zal degene die het gesprek houdt dit vaak doorhebben. Mocht je ergens geen ervaring mee hebben kan je altijd zeggen dat je het nog niet kan maar het graag wel bij hun zou willen leren.  

En wees natuurlijk jezelf! Er zijn nog vele tips te vinden op het internet, maar volgens ons zijn dit de belangrijkste. Pas ze toe en dan zal je binnen no-time jouw droombaan binnen hebben.